9 tools om de reactietijd van de server te verkorten en hoger te scoren in Google

Laatste Update: 03/04/2024

Wist je dat voor elke milliseconde die je bezoekers wachten om je website te laden, je mogelijk klanten verliest? Als het meer dan drie seconden is, kun je zelfs meer dan 50% van de bezoekers verliezen. (bron)

De consument verwacht vandaag de dag de meeste dingen zo snel mogelijk. Van pizza’s tot pakjes tot taxi’s, wij verwachten het allemaal snel. En dat geldt des te meer voor onze sites.

Als de reactietijd van je site te lang is, is de kans groot dat potentiële klanten hun geluk elders zullen beproeven. Dat betekent dat je klanten kunt verliezen, minder zaken kunt doen en geld kunt verliezen – en dit allemaal omdat je niet de juiste stappen hebt genomen om je laadtijd te verbeteren.

Als je denkt dat je site langzamer laadt dan het zou moeten en het kost je geld, dan is dit artikel een aanrader voor jou. Na het lezen, zal je weten hoe je je responstijden kunt verlagen en meer klanten (en winst) kunt binnenhalen.

Wat is de responstijd van de server precies?

Vraag: Wat is responstijd?

Antwoord: De responstijd is de tijd die een webserver nodig heeft om te reageren op een verzoek van een gebruiker.

Wanneer je op een link klikt, een site in de URL-balk typt, of op een andere manier toegang krijgt tot een webpagina, stuur je een ‘berichtje’ naar een server om de site in kwestie te bekijken. 

De responstijd is de tijd tussen je oproep en de server die op die oproep “reageert”, of met andere woorden de tijd die het kost om de informatie van de pagina voor je weer te geven.

De websiteresponsie tijden worden gemeten in TTFB’s. 

Wat is TTFB? 

Het betekent “Time To First Byte”, of hoeveel milliseconden er zijn verstreken tussen je verzoek en het antwoord van de server.

4 manieren om de reactietijden van de server te verkorten

Technisch gezien zijn er vele manieren om de responstijden (of TTFB) te verlagen. Maar we kunnen het in grote lijnen samenvatten in vier cruciale stappen.

1. Kies de juiste host en server

Deze eerste stap is de meest cruciale omdat al het andere zal volgen – welke servers je kunt gebruiken, hoeveel resources je zult moeten gebruiken, welke tijden je kunt verwachten van de bat, en je aanpassingsopties.

Vergelijk verschillende opties (WPX Hosting, Vimexx en Cloudways zijn enkele van de namen die onmiddellijk in gedachten komen) om er een te vinden die betaalbaar en compleet is, en tevens kan worden aangepast als je behoeften groeien.

2. Optimaliseer je server

Na het kiezen van je webhost en server, heb je de mogelijkheid om de instellingen te configureren. Het kan een beetje intimiderend lijken om dit te doen, vooral als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. 

Het optimaliseren van bepaalde instellingen zoals het inschakelen van een cache, het gebruik van een content delivery network (CDN) en ervoor zorgen dat je HTTP/2 gebruikt, zal echter een enorm verschil maken in het verminderen van de reactietijd van je website. Daarnaast kun je het helemaal gratis doen.

3. Elimineer Bloatware

In het proces van het bouwen van je website en het maken van content, kan het heel eenvoudig zijn om je website te verzwaren met onnodige bloatware (bloatware zijn programma’s/apps/plugins die ruimte innemen zonder veel waarde te bieden). 

Dit komt omdat apps van derden, dubbele pagina’s en CSS/Javascript-bestanden de resources van je site in beslag nemen. En hoe meer resources je gebruikt, hoe langer het duurt voor je host om ze op te halen wanneer een bezoeker een verzoek indient.

Verbeter een ‘bloated’ site door de dingen die je niet nodig hebt te verwijderen. Dit omvat het verwijderen van plugins die je niet gebruikt, het verwijderen van niet-responsive afbeeldingen en het optimaliseren van je code.

4. Optimaliseer je Resources

Het volgende wat je kunt doen om je reactietijden op WPX Hosting, BlueHost of een andere host te verbeteren is door het meeste te halen uit de resources die je momenteel hebt. 

Dit kan door middel van het combineren van bestanden wanneer mogelijk, het minimaliseren van CSS en Javascript, en het comprimeren van afbeeldingen om hun bestandsgrootte te verminderen.

Welke factoren beïnvloeden de laadsnelheid van een website?

Vraag: Welke factoren beïnvloeden de laadsnelheid van een website?

Antwoord: De factoren die de laadsnelheid van een website beïnvloeden zijn de capaciteit van je server, het gebruik van plugins van derden, het aantal afbeeldingen op een pagina en de eigen internetsnelheid van de gebruiker.

Als je niet de tijden krijgt die je verwachtte (of beloofd kreeg), zijn er een paar dingen die je kunt bekijken bij het uitzoeken hoe je je reactietijden kunt verbeteren:

Als er meer bezoekers op je website zijn dan je server aankan, kan het je reactietijd vertragen. Dit kan zelfs sommige bezoekers ervan weerhouden om je website te bezoeken.

Zoals we al eerder hebben gezegd, als je je instellingen niet geoptimaliseerd hebt, worden je gebruikers geconfronteerd met tragere reactietijden.

Caching helpt om je inhoud sneller en efficiënter te renderen. In plaats van elke keer alles opnieuw te laden, kan de browser in plaats daarvan de bestanden uit een lokale cache halen, waardoor het proces wordt versneld.

Soms is het probleem gewoon je webhost. Als deze goedkoop of onbetrouwbaar is, zou je oude hardware kunnen krijgen. Misschien deel je zelfs je shared hosting met honderden, of zelfs duizenden andere websites. Die allemaal op 1 en dezelfde server zitten. 

Websites met tonnen plugins, apps, uitbreidingen, pagina’s en afbeeldingen zullen natuurlijk meer tijd nodig hebben om te laden dan sites die minder resources gebruiken.

Hoe snel is een "goede" responstijd voor de server?

Vraag: Hoe snel is een “goede” server responstijd?

Antwoord: Een goede server responstijd is volgens Google minder dan 0.2 seconden. (bron)

Toen Google in juli 2018 ‘The Speed Update’ uitrolde, was een snelle reactietijd cruciaal. De update had een negatieve invloed op sites die langzame laadtijden leverden, waardoor hun zoekmachinepositie daalde (meer hierover later).

Waarom Time To First Byte belangrijk is

Hoewel zaken als inhoud, linkbuilding en ankertekstanalyse vaak worden genoemd als de meest cruciale SEO-onderdelen (en terecht), is de snelheid van de pagina’s ook een vrij belangrijke factor, die veel site-eigenaren ten onrechte over het hoofd zien. Is de reactietijd van je server dus echt zo belangrijk of is het gewoon een ander ding om over na te denken?

Google en andere zoekmachines houden ervan om sites te belonen die waarde en een vlotte ervaring voor hun gebruikers bieden.

Dat gezegd hebbende, is de efficiëntie van het laden van pagina’s een belangrijke factor in de gebruikerservaring.

Zelfs als je de beste website ter wereld hebt, zal niemand er baat bij hebben als het eeuwig duurt om de website te laden.

Hierdoor kunnen sites met zeer trage laadtijden worden bestraft met een lagere positie op de resultatenpagina van Google. Dat betekent dat als iemand zoekt op trefwoorden die relevant zijn voor je site, je lager of misschien zelfs helemaal niet op de resultaten verschijnt.

Gewoon door het hebben van een lange server reactietijd, kan je de kans om duizenden potentiële klanten te bereiken missen.

Hulpmiddelen om de reactietijd & TTFB van de server te testen

1. GTmetrix

GTmetrix is een tool waarmee je de reactietijd van je server kunt analyseren, je webpagina’s kunt monitoren en je mobiele snelheid kunt testen. Wij gebruiken meestal de gratis versie om onze sites te analyseren. Er is ook een pro versie, hier hebben wij geen ervaring mee. 

2. KeyCDN

KeyCDN is een content delivery network dat je kunt gebruiken om je snelheid en de vindbaarheid van je site te verbeteren. Ze hebben ook een gratis snelheidstester die je kunt gebruiken, en het is niet nodig om een account te maken. 

3. Pingdom

Via Pingdom kun je je site monitoren om up-to-date informatie te krijgen over de prestaties, de snelheid en de stappen die je kunt nemen om je site te verbeteren.

4. Google Page Speed Insights

Als je je laadtijd voor SEO verkort, is er geen betere snelheidstester dan die van Google zelf: Google Page Speed Insights.

5. Web Page test

De site ziet er misschien een beetje verouderd uit, maar Web Page Test stelt je in staat om je snelheid te testen vanaf verschillende locaties en zelfs apparaten.

6. Varvy

Varvy heeft een eenvoudige speed checker, maar ze hebben veel informatie over hoe je server return time kunt verlagen.

7. Dotcom-monitor

Met hun 30 dagen gratis proefversie kun je alle functies van Dotcom-Monitor proberen: monitoring, snelheidstesten en meer.

8. Yellow Lab

Je kunt de TTFB van elk apparaat simuleren met behulp van deze no-frills open source load time checker van Yellow Lab.

Samenvatting: Wat te doen?

De responstijd van je server heeft een aanzienlijke invloed op de klantervaring en je SERP-ranking. Lage laadsnelheden kunnen potentiële klanten afstoten en je website minder zichtbaar maken, zelfs voor de mensen die op zoek zijn naar je website.

Serverruimte

Er zijn vele manieren om je laadtijd te verlagen, zoals het kiezen van de juiste host, het optimaliseren van je server en het verwijderen van onnodige bloatware. Maar de eerste stap naar een snellere site begint met het uitzoeken wat je werkelijke responstijd is.

Probeer de bovenstaande methoden zelf uit! En gebruik dat inzicht om je website sneller, efficiënter en uiteindelijk winstgevender te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een goede ‘time to first byte’ (TTFB)?

Vaak beschouwd als de responstijd, is de aanbevolen ‘time to first byte’ 200-500 ms, of beter.

2. Hoe kan ik een trage website repareren?

  1. Caching Inschakelen
  2. Verwijder langzame plug-ins
  3. Optimaliseer je afbeeldingen
  4. Minimaliseer je code
  5. Gebruik van een Content Delivery Network (CDN)

3. Wat is serveroptimalisatie?

Serveroptimalisatie verwijst naar technieken die de dataverwerking en prestaties van servers verhogen.

4. Waarom is mijn server traag?

Dit kan gebeuren omdat de server zelf overbelast of niet geoptimaliseerd is, maar ook omdat je verbinding met de server niet goed is.

Picture of Gertjan Devriendt

Gertjan Devriendt

Ik ben al jaren bezig met het zoeken naar de beste hosting voor mijn eigen websites. Daarom dacht ik, ik maak hier gewoon zelf een website over. Omdat er zo weinig vertrouwbare informatie te vinden is in België.

Leave a Replay

Gertjan heeft meer dan 10 jaar ervaring met het aanbieden van hostingadvies aan honderderden verschillende bedrijven en particulieren. 

Webhosting Reviews

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wij respecteren uw privacy