VPS Hosting

vps hosting vergelijken featured image

Selecteer de beste VPS Webhosting

Cloudways
4.7/5

Vanaf €9.08

per maand

WPX Hosting
4.6/5

Vanaf €18.91

per maand

Siteground
4.6/5

from 3.95 

per maand

Vimexx
4.4/5

from 2.45 

per maand

Versio
3.5/5

from  0.45

per maand

VPS Hosting Belgie

VPS is een afkorting voor een Virtual Private Server. VPS hosting is een van de meest populaire hosting diensten die je kunt kiezen voor je website. 

Het maakt gebruik van virtualisatietechnologie om je te voorzien van dedicated (private) resources op een server met meerdere gebruikers. 

Het is een veiligere en stabielere oplossing dan shared hosting waarbij je geen dedicated serverruimte krijgt. Het is echter goedkoper dan het huren van een volledige server. 

VPS hosting wordt meestal gekozen door website-eigenaren die middelmatig verkeer hebben dat de grenzen van shared hosting plannen overschrijdt, maar nog steeds niet een dedicated server nodig hebben.

Hoe werkt VPS hosting?

Een server is een computer waarop je webhost de bestanden en databases opslaat die nodig zijn voor je website. Wanneer een online bezoeker toegang wil krijgen tot je website, stuurt zijn browser een verzoek naar je server en stuurt deze de nodige bestanden via het internet. VPS hosting biedt je een virtuele server die een fysieke server simuleert, maar in werkelijkheid wordt de machine gedeeld door meerdere gebruikers.

Met behulp van virtualisatietechnologie installeer je hostingprovider een virtuele laag bovenop het besturingssysteem (OS) van de server. Deze laag verdeelt de server in delen en laat elke gebruiker toe om zijn eigen OS en software te installeren. Daarom is een virtual private server (VPS) zowel virtueel als privé omdat je de volledige controle hebt. Het is gescheiden van andere servergebruikers als het gaat om het besturingssysteem. In feite is VPS-technologie vergelijkbaar met het maken van partities op je eigen computer wanneer je meer dan één besturingssysteem (bijv. Windows en Linux) wilt draaien zonder opnieuw op te starten.

Met VPS hosting kun je je website opzetten in een beveiligde container met gegarandeerde bronnen (geheugen, schijfruimte, CPU cores, etc.) die je niet hoeft te delen met andere gebruikers. Met VPS hosting heb je dezelfde root-level toegang als met een dedicated server, maar tegen veel lagere kosten.

Voor- en nadelen van VPS hosting

VPS hosting kan een ideale oplossing voor je zijn als dit de service is die je echt nodig hebt. Hieronder lees je de voor- en nadelen van het draaien van een virtuele private server.

Voordelen van VPS Hosting

  • Het is sneller en betrouwbaarder dan een shared hosting server.
  • Omdat serverbronnen zoals geheugen of verwerkingskracht gegarandeerd zijn, is er geen tot minimale fluctuatie in beschikbare bronnen.
  • Problemen en verkeerspieken van andere servergebruikers hebben geen invloed op je site.
  • Je krijgt (root) toegang tot je server.
  • Je krijgt meer privacy, omdat je bestanden en databases zijn afgesloten van andere servergebruikers.
  • Het is een eenvoudig aan te passen service. Naarmate je website groeit, kun je eenvoudig je serverbronnen (RAM, CPU, schijfruimte, bandbreedte, etc.) upgraden.

Nadelen van VPS Hosting

  • Het is duurder dan shared hosting.
  • Het vereist meer technische kennis om je server te beheren.
  • Onjuist geconfigureerde servers kunnen leiden tot beveiligingsproblemen.

Wanneer moet je VPS gebruiken en hoe beslis je dat het tijd is om te upgraden?

VPS hosting wordt meestal gezien als de volgende stap nadat je website over de grenzen van de middelen van shared hosting is gegroeid. Als het meest geavanceerde shared hosting plan niet meer voldoende is om je website soepel te laten draaien, is het de moeite waard om te upgraden naar een VPS hosting plan. In dergelijke gevallen kan VPS hosting je voorzien van het beste van twee werelden: shared en dedicated hosting.

Er zijn echter situatie waarin het een goed idee kan zijn om vanaf het begin met VPS hosting te beginnen. Online webshops die moeten zorgen voor veilige betalingen met een snelle en stabiele omgeving kunnen veel baat hebben bij een virtuele private server. Als je gevoelige gegevens opslaat of online betalingen moet verwerken, kan VPS hosting je helpen het risico van beveiligingslekken en identiteitsdiefstal te verminderen.

Als je op bepaalde momenten pieken in het verkeer verwacht op je site, bijvoorbeeld in het geval van een evenementen site of ticketverkoop website, kan een VPS hosting plan ook een uitkomst zijn. Ook gameservers en andere sites met veel resources kunnen veel beter presteren op een virtuele private server.

Zijn er alternatieven voor VPS? Wat is een managed VPS?

Een van de grootste valkuilen van VPS hosting is het zelf beheren van je volledige serveromgeving. Als je virtuele server niet goed geconfigureerd en onderhouden is, kun je te maken krijgen met ernstige veiligheidsrisico’s en prestatieverlies. Managed VPS hosting diensten zijn een goede oplossing voor dit probleem. Je kunt het zien als een verbeterd alternatief voor VPS hosting, dat wordt geleverd met volledige technische ondersteuning.

Managed VPS is nog steeds iets nieuws op de markt, maar steeds meer hostingproviders bieden het aan. Zo zorgen ze ervoor dat je server volgens je behoeften draait, ze zorgen voor de uptime en monitoring van de server, voor back-ups en caching, en bieden 24/7 dedicated ondersteuning voor managed VPS klanten.

Conclusie VPS hosting

VPS hosting geeft je toegang tot gegarandeerde resources en volledige controle zonder dat je je eigen server hoeft te draaien. Het is een uitstekende oplossing voor middelzware tot drukke, zware websites en e-commerce websites. Maar ook bedrijven die een snelle groei verwachten, kunnen profiteren van de stabiliteit van de service. Als je een betrouwbare, zakelijke hostingomgeving wilt tegen een vriendelijke prijs, is het zeker de moeite waard om VPS hosting voor je website te overwegen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen te begrijpen wat VPS hosting is en hoe het werkt.

Picture of Gertjan Devriendt

Gertjan Devriendt

Ik ben al jaren bezig met het zoeken naar de beste hosting voor mijn eigen websites. Daarom dacht ik, ik maak hier gewoon zelf een website over. Omdat er zo weinig vertrouwbare informatie te vinden is in België.

Leave a Replay

Gertjan heeft meer dan 10 jaar ervaring met het aanbieden van hostingadvies aan honderderden verschillende bedrijven en particulieren. 

Webhosting Reviews

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wij respecteren uw privacy