Shared Hosting Vergelijken

shared hosting vergelijken featured image

Beste Shared Hosting Websites

Cloudways
4.7/5

Vanaf €9.08

per maand

WPX Hosting
4.6/5

Vanaf €18.91

per maand

Siteground
4.6/5

from 3.95 

per maand

Vimexx
4.4/5

from 2.45 

per maand

Versio
3.5/5

from  0.45

per maand

Wat is Shared Hosting?

Wie op zoek is naar webhosting zal vroeg of laat de term shared hosting tegenkomen. Hier vind je precies wat dit betekent, voor wie shared hosting interessant is en wat je moet overwegen bij het kiezen van een shared hosting pakket.

Shared Hosting is de meest gebruikte hostingvariant op het internet. Veel kleine bedrijven, zelfstandigen en particulieren maken gebruik van deze hosting optie. 

Een groot aantal klanten wordt gehost op dezelfde server (computer waarop websites worden gehost). Ze delen de bronnen van deze server, zoals geheugen, CPU, harde schijf, enz. Soms worden honderden klanten op één server ondergebracht.

Daarnaast heeft de klant vrijwel geen invloed op de instellingen van de server.

Hoe werkt Shared Hosting?

De term shared hosting komt uit het Engels en betekent letterlijk “gedeelde hosting”. De term wordt gebruikt voor klassieke hosting pakketten waarbij alle klanten een plaats krijgen toegewezen voor hun website op een specifieke webhost server. Omdat meerdere klanten de technische middelen van één server op deze manier delen, is shared hosting een van de goedkoopste en meest kosteneffectieve hostingvarianten op de markt.

Om dit te illustreren is shared hosting het beste te vergelijken met een flatgebouw. Elke huurder heeft zijn eigen volledig uitgeruste leefruimte. Alle appartementen bevinden zich echter in hetzelfde gebouw en de infrastructuurvoorzieningen zoals elektriciteit en liften worden door alle huurders evenveel gebruikt. Dit is ook het geval bij shared hosting. 

Iedereen maakt gebruik van het netwerk

De infrastructuur zoals systeembronnen, stroomvoorziening of netwerkverbinding is voor alle websites evenveel beschikbaar. Naast het kostenvoordeel biedt deze hostingvariant ook andere voorzieningen voor klanten. Net als bij een appartementencomplex heeft de huurder niets te maken met het beheer en onderhoud van de infrastructuur. De leverancier zorgt voor alle taken zoals reparaties, onderhoud of het voldoen aan veiligheidsnormen. 

Deze dienst is al inbegrepen in de maandelijkse kosten van de aanbieder. Net als bij appartementen zijn er shared hosting pakketten in verschillende varianten. Sommige aanbiedingen bieden meer ruimte dan andere of zijn uitgerust met extra functies. De maandelijkse kosten voor deze aanbiedingen zijn navenant hoger dan voor aanbiedingen met de basisuitrusting.

Het grootste nadeel van Shared hosting

Webhosting pakketten die meer apparatuur verbruiken natuurlijk meer server resources. 

Dit betekent dat als het eigen shared hosting pakket meer mogelijkheden heeft, er minder stroom beschikbaar is voor andere klanten. Dit geldt echter ook in het tegenovergestelde geval. Als andere klanten meer functies gebruiken, zijn er minder middelen beschikbaar voor hun eigen website. 

Maar als je kleinere websites hebt, zul je geen verschil merken en zit je goed met goedkope shared hosting pakketten. Als je eigen website echter een grote aanwezigheid op het web heeft, zoals een online shop met enkele duizenden bezoekers per dag, dan kunnen shared hosting pakketten snel problemen veroorzaken.

Mogelijke problemen met shared hosting

Zoals gezegd kan shared hosting een negatief effect hebben op grote websiteprojecten. De volgende problemen kunnen zich voordoen bij shared hosting:

Een website verbruikt te veel middelen

Het basisprincipe van shared hosting is een eerlijke verdeling van de middelen. Als meerdere klanten de beschikbare middelen delen, dan moet elke gebruiker zich ervan bewust zijn dat zijn eigen website slechts een redelijk deel van de bandbreedte en prestaties kan gebruiken. Als de ene klant te veel verbruikt, worden de websites van andere klanten benadeeld en ontstaan er problemen zoals trage laadtijden of technische storingen. 

In dit geval zullen de hosting providers de betrokken consument adviseren om het eerlijke gebruik van middelen te respecteren. In geval van een herhaalde waarschuwing kan het account ook worden geblokkeerd.

De prestaties van een website zijn beperkt

Websites kunnen vaak hun volledige potentieel niet ontwikkelen, vanwege de schaarste aan middelen voor shared hosting klanten. Als een website geen snelle laadtijden heeft of effectief werkt, kan dit leiden tot een negatieve gebruikerservaring voor bezoekers. 

Vooral bij online winkels kunnen waardevolle verkopen verloren gaan omdat klanten vanwege lange laadtijden of technische beperkingen niet het meeste uit de site kunnen halen.

Een upgrade is noodzakelijk

Als je site te veel resources verbruikt en andere klanten op de server beperkt, zal de webhosting provider je aanraden om over te stappen naar een ander hosting pakket. Als je niet wilt dat je aanwezigheid op het web wordt geblokkeerd, moet je deze instructies volgen. 

Daarom moeten klanten bij het kiezen van een shared hostingpakket aandacht besteden aan upgradeopties. Een verhuizing van een grote website kan zeer complex zijn en geld kosten. Het is belangrijk dat het hosting bedrijf  ondersteuning aan zijn klanten aanbiedt bij het verhuizen van de site.

Shared hosting eigenschappen

Om het juiste shared hosting pakket te vinden, moet je de exacte kenmerken en de omvang van de diensten van de verschillende aanbiedingen van individuele webhosting providers vergelijken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat in ieder geval aan de individuele eisen voor de geplande website wordt voldaan. Als je er later achter komt dat bepaalde functies ontbreken, is het meestal moeilijk om weer uit een contract te stappen. In onze vergelijking kun je eenvoudig de talrijke aanbiedingen van de afzonderlijke webhosters vergelijken en filteren op basis van bepaalde criteria die relevant zijn voor je website.

Bij het selecteren van een pakket moet rekening worden gehouden met de volgende eigenschappen voor shared hosting:

Opslagruimte

Een van de belangrijkste criteria is opslagruimte. Hoe meer ruimte de hostingprovider beschikbaar stelt op de server, hoe meer gegevens klanten kunnen uploaden naar de webruimte. Vooral fotogalerijen met hoge resolutie foto’s en video’s in HD-kwaliteit vragen veel opslagruimte.

Ondersteuning en programmeertalen

Voor complexere webpagina’s, die niet alleen uit HTML-documenten bestaan, is de ondersteuning van bepaalde programmeertalen nodig. 

Dit is het geval als de site door middel van een content management systeem werd geleverd. 

Veelgebruikte programmeertalen zijn bijvoorbeeld PHP, Python of Ruby.

Databanken

Softwareapplicaties zoals contentmanagementsystemen kunnen grote hoeveelheden gegevens via databasesystemen beheren.

Ze zijn ook nodig voor de exploitatie van grote websites. 

Bekende databasesystemen zijn MySQL, MSSQL of MariaDB.

Besturingssysteem

Shared hosting pakketten kunnen zowel onder Linux als onder Windows worden opgezet. Terwijl er voor de meeste gebruikers geen verschil is, kan voor speciale toepassingen een bepaald besturingssysteem nodig zijn. 

Zo draaien .net toepassingen bijvoorbeeld alleen op een server met een Windows besturingssysteem.

Beheersoftware

De administratiesoftware stelt klanten in staat om belangrijke hosting instellingen, zoals het aanmaken van e-mailadressen of het toewijzen van directories, eenvoudig te configureren met slechts enkele muisklikken. 

Terwijl sommige hosting bedrijven vertrouwen op kant-en-klare oplossingen zoals Confixx of Plesk, gebruiken andere bedrijven zelf geprogrammeerde oplossingen.

Klantenservice

Omdat shared hosting pakketten je geen toegang geven tot de server zelf, moet je vertrouwen op de hulp van de hoster als je vragen hebt over individuele instellingen of problemen. 

Daarom moeten klanten kiezen voor een bedrijf met een klantenservice die gemakkelijk toegankelijk is via verschillende communicatiekanalen zoals e-mail en telefoon. 

Vaak is de ondersteuning in het Engels, maar er zijn ook bedrijven die Nederlandse support bieden.

Voordelen Shared Hosting

  • Shared hosting is in vergelijking zeer goedkoop. Omdat veel klanten zo’n shared hosting server delen, betaalt iedereen relatief weinig. Per maand begint het vanaf 1 Euro. Vooral particulieren kunnen hier veel geld besparen.
  • Shared hosting is vaak voldoende voor kleine websites. Vooral statische websites of bijvoorbeeld kleine blogs heb je niet veel prestaties nodig.
  • De belangrijke instellingen, updates en onderhoudswerkzaamheden worden door de hoster uitgevoerd. Als klant hoef je je geen zorgen te maken over technische details, wat vooral voor beginners prettig is.
  • Vaak zijn er speciale gebruiksvriendelijke tools geïntegreerd, die bijvoorbeeld de installatie van software heel makkelijk maken.
  • De belangrijkste diensten, tools en programmeertalen worden ondersteund op basis van gedeelde hostingtarieven. Bijvoorbeeld PHP en MySQL.

Nadelen Shared Hosting

  • Allereerst is er de prestatie (laadtijd). De hosting bedrijven zorgen ervoor dat de prestaties van de server eerlijk verdeelt worden over de websites van de klanten, toch is het maar een klein deel. En als andere websites de server te zwaar belasten, hebben ook de andere klanten eronder te lijden.
  • Een ander belangrijk punt is veiligheid. De hosting bedrijven nemen veel voorzorgsmaatregelen, maar als je zo’n server met anderen deelt, dan zijn er bepaalde veiligheidsrisico’s. Zodra de server zelf is gehackt, lijdt je website er ook onder.
  • De opslagruimte van shared hosting is vaak beperkt. Alle klanten delen immers de capaciteit van de harde schijf van de server. Als je grote hoeveelheden gegevens (bijv. foto’s) wilt hosten, kun je de grens bereiken.
  • Natuurlijk kun je niet echt iets instellen op de server zelf, dat heeft namelijk invloed op alle klanten. Meer ervaren gebruikers zullen teleurgesteld zijn over de weinige instelmogelijkheden bij Shared hosting.
  • Bij sommige hosting bedrijven heb je als shared hosting klant een slechtere ondersteuning dan wanneer je een dure server huurt. Ook dat is op een bepaalde manier begrijpelijk.

Conclusie shared hosting

Shared hosting is beter dan zijn reputatie. Voor wie klein begint of toch maar een kleinere website heeft, is dit een goede oplossing met gunstige prijs. En als de websites groeien, kun je bij veel hosting bedrijven nog steeds gemakkelijk overschakelen naar een ander soort hosting of zelfs naar je eigen server.

Picture of Gertjan Devriendt

Gertjan Devriendt

Ik ben al jaren bezig met het zoeken naar de beste hosting voor mijn eigen websites. Daarom dacht ik, ik maak hier gewoon zelf een website over. Omdat er zo weinig vertrouwbare informatie te vinden is in België.

Leave a Replay

Gertjan heeft meer dan 10 jaar ervaring met het aanbieden van hostingadvies aan honderderden verschillende bedrijven en particulieren. 

Webhosting Reviews

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wij respecteren uw privacy