De Top 5 Beste Cloud Hosting Services

beste cloud hosting vergelijken featured image
Cloudways
4.7/5

Vanaf €9.08

per maand

WPX Hosting
4.6/5

Vanaf €18.91

per maand

Siteground
4.6/5

from 3.95 

per maand

Vimexx
4.4/5

from 2.45 

per maand

Versio
3.5/5

from  0.45

per maand

Beste Cloud Hosting België

Cloud webhosting is een makkelijke manier voor bedrijven om gebruik te maken van uitgebreide computermiddelen zonder dat ze over apparatuur beschikken. Met cloud webhosting kunnen klanten gebruik maken van zo weinig of zo veel resources als ze willen. Deze schaalbaarheid kan leiden tot veel kostenbesparingen omdat bedrijven nooit meer betalen dan ze gebruiken. Ook is er extra capaciteit beschikbaar wanneer je die nodig hebt.

Wat is cloud hosting?

Cloud hosting providers bieden hosting op virtuele servers die hun computerbronnen uit uitgebreide onderliggende netwerken van fysieke webservers halen. Over het algemeen kunnen klanten zo veel gebruiken als ze nodig hebben, afhankelijk van hun behoeften. Dit kan leiden tot kostenbesparingen, omdat ze alleen hoeven te betalen voor wat ze gebruiken, en omdat ze er op elk moment toegang toe hebben, hoeven ze niet te betalen voor extra capaciteit.

Er zijn twee soorten cloud webhosting structuren, en het verschil is wie de controle heeft en of deze gedeeld wordt. In feite zijn de meeste clouddiensten publieke clouddiensten. Dat wil zeggen dat de rekenkracht volledig wordt gedeeld en eenvoudigweg wordt verdeeld op basis van de behoeften van elke klant.

Wat is een publieke cloud?

De meeste voorbeelden van cloud hosting zijn het gebruik van publieke cloud modellen; hosting op virtuele servers die resources uit een pool van andere beschikbare virtuele servers trekken.

Dezelfde openbare netwerken worden gebruikt om hun gegevens te verzenden. Openbare clouds maken gebruik van beveiligings- en datasplitsingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat gegevens niet worden gedeeld. Klanten hebben geen toegang tot elkaars gegevens.

Omdat de cloud platform management software ervoor zorgt dat de gegevens altijd privé zijn.

Werken met de publieke cloud is voor de meeste doeleinden prima.

Wat is een private cloud?

De private cloud is daarentegen nog veiliger en een goede optie wanneer privacy een punt van zorg is. Bij een private cloud worden bepaalde bronnen op het netwerk, waaronder fysieke computers, door het cloudplatform beheer alleen voor een bepaalde klant omheind.

Private clouds kunnen off-site gehost worden bij een cloud aanbieder of on-premise bij de klant. In beide gevallen biedt een private cloud dezelfde schaalbaarheid en flexibiliteit waar clouddiensten om bekend staan.

Vergelijking met hosting op enkele servers

Cloud webhosting is een alternatief voor het hosten van websites op enkele servers (zoals bij dedicated of shared servers) en kan worden beschouwd als een uitbreiding van het concept van geclusterde hosting waarbij websites op meerdere servers worden gehost. Bij cloud hosting is het netwerk van servers die worden gebruikt echter enorm en werkt het vaak vanuit verschillende datacenters op verschillende locaties.

Speciale webservers vs. cloud webhosting

Cloud webhosting is vergelijkbaar met geclusterde webhosting waarbij veel websites worden gehost op verschillende servers. Cloud webhosting maakt echter gebruik van een veel groter aantal servers. En enorme datacenters komen vaak in het spel als het gaat om hosting in de cloud. In feite kan je website worden gehost in datacenters op verschillende locaties.

In de praktijk vallen clouddiensten onder zowel de IaaS- als de PaaS-classificatie, maar er is een verschil tussen de twee.

Platform-as-a-service – PaaS

In het geval van PaaS-voorziening geeft de provider een klant toegang tot zowel de softwareomgeving die hij nodig heeft als de hardware achter de software. Met andere woorden, de klant heeft toegang tot een volledig platform. PaaS is doorgaans gemakkelijker te gebruiken dan IaaS en geschikt voor klanten die niet over de nodige technische vaardigheden beschikken.

Infrastructure-as-a-service – IaaS

IaaS is een minder uitgebreid cloud aanbod. Aanbieders hebben geen software met IaaS. In plaats daarvan zal een provider gewoon toegang geven tot hardware bronnen, vaak gevirtualiseerde serverbronnen. Klanten zijn verantwoordelijk voor het installeren van hun eigen software wanneer dat nodig is. IaaS kan flexibeler zijn omdat klanten volledige controle hebben over de software. Het is dus geschikt voor complexere IT-projecten die door ervaren IT-professionals worden uitgevoerd.

Kenmerken en voordelen van cloud webhosting

Cloud webhosting heeft tal van voordelen en dat is de reden waarom zoveel mensen het de afgelopen jaren hebben overgenomen.

 • Het is betrouwbaar
 • Het hosten van een website op een enkele, zelfstandige server kan riskant zijn. Omdat de hele website kan falen als slechts één component op de server uitvalt. Cloud webhosting diensten draaien in een gevirtualiseerde toestand met afspraken om te voorkomen dat een enkel punt van storing een website laat crashen. Zelfs als een enkele individuele server offline gaat, zal de cloud middelen uit de rest van het netwerk blijven halen.
 • Apparatuur is fysiek veilig
  Het kost veel moeite om apparatuur soms fysiek te beschermen tegen indringers. Maar in de cloud is er geen sprake van fysieke beveiliging. Omdat cloud webhosting apparatuur wordt gehost in zeer veilige datacenters, vaak op afgelegen locaties.
 • Cloud schalen gemakkelijk
  Het is eenvoudig om het aanbod van cloud webhostingdiensten op te schalen. Elke klant gebruikt slechts een klein deel van de computerresources in een cloud-datacenter. Zo kunnen providers gemakkelijk extra resources leveren als een klant dat nodig heeft. Als een website een stijging van de vraag ondervindt, is het gemakkelijk om de beschikbare middelen eenvoudigweg te verhogen.
 • Met cloud webhosting betaal je voor wat je gebruikt
  Het hosten van een website op een dedicated server betekent vaak dat klanten voor meer middelen betalen dan ze gebruiken. Bij clouddiensten betaal je alleen voor de middelen die je daadwerkelijk gebruikt. Veel aanbieders van cloud webhosting factureren bedrijven voor de exacte hoeveelheid middelen die ze gebruiken.
 • Directe load balancing
  Cloud webhosting providers hebben meestal zeer grote infrastructuurnetwerken, bestaande uit duizenden fysieke servers, verdeeld over vele locaties. Als een website een plotselinge stijging van de vraag ervaart, kan een cloud webhosting aanbieder de belasting eenvoudigweg verdelen over servers en locaties. Op die manier kan iedereen op elke geografische locatie snel en onmiddellijk beschikken over een snelle, directe toegang tot het internet.
Picture of Gertjan Devriendt

Gertjan Devriendt

Ik ben al jaren bezig met het zoeken naar de beste hosting voor mijn eigen websites. Daarom dacht ik, ik maak hier gewoon zelf een website over. Omdat er zo weinig vertrouwbare informatie te vinden is in België.

Leave a Replay

Gertjan heeft meer dan 10 jaar ervaring met het aanbieden van hostingadvies aan honderderden verschillende bedrijven en particulieren. 

Webhosting Reviews

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wij respecteren uw privacy